'Hulp bij huishouden in goede handen'

Harry

Mensen die via de Wet maatschappelijke ondersteuning thuiszorg krijgen, geven deze hulp gemiddeld het rapportcijfer 8,4. De hulp, die sinds januari 2007 door gemeenten wordt aanbesteed, is bij gemeenten dus in goede handen, concludeert staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Aan de meting, die in 2010 en de eerste helft van vorig jaar plaatsvond, deden bijna veertienduizend cliënten mee. Het onderzoek wijst ook onder meer uit dat 94 procent van de mensen met een huishoudhulp de aanbieder zou aanbevelen aan vrienden of familie.

Van de cliënten zegt 81 procent zich daarnaast thuis beter te kunnen redden door de hulp bij het huishouden. Het onderzoek toont volgens de staatssecretaris aan dat cliënten tevreden zij n over de kwaliteit van de hulp.

Volgens Abvakabo FNV heeft Veldhuijzen van Zanten echter oogkleppen op. "Dat deze thuiszorg tegen steeds slechtere arbeidsvoorwaarden wordt geleverd, laat ze voor het gemak achterwege. Net als het feit dat cliënten steeds meer moeite moeten doen om de hulp te krijgen die zij nodig hebben."

Veel gemeenten hebben volgens de bond het systeem van marktwerking toegepast voor de thuiszorg. Daarbij zouden gemeenten vooral kiezen voor de aanbieders met de laagste prijs. Werknemers zouden er soms wel dertig procent in salaris op achteruit zijn gegaan. "Als zij hun baan al konden behouden."

Dinsdag behandelt de Eerste Kamer drie wetten, waardoor volgens de bond de aanbestedingen in de huishoudelijke zorg aan banden worden gelegd en er 'fatsoenlijke salarissen' voor medewerkers komen. Abvakabo overhandigt dinsdagmiddag hiertoe een petitie aan leden van de Eerste Kamer en houdt een demonstratie op het Plein in Den Haag.