Bejaarde pokerspeelsters Cyprus gaan vrijuit

Redactie

Een veertigtal hoogbejaarde Cypriotische pokerspeelsters wordt toch niet berecht voor overtreding van het gokverbod. Het openbaar ministerie in Cyprus heeft de aanklacht tegen het kaartkransje vrijdag ingetrokken.

De vrouwen beheersten het nieuws in het eilandstaatje nadat justitie hen afgelopen week had gedagvaard. De oudste van het stel, de 98-jarige Eftychia Yiasemidou, reeg het ene mediaoptreden aan het andere. Volgens een medewerker van officier van justitie Petros Clerides was zijn baas tot de mediahype van afgelopen week niet op de hoogte van de zaak.

Had het openbaar ministerie de zaak doorgezet, dan hing de vrouwen zes maanden celstraf of een boete van 750 euro boven het hoofd.

De bejaarde dames waren in november 2009 bijeen voor een middagje bridge, poker, broodjes en banket toen de politie binnenviel. "Ze speelden met een minimale inzet, alleen maar om de spanning te verhogen", zei Yioula Diakantoni, de dochter van Eftychia Yiasemidou, donderdag.

De politie-inval joeg sommige speelsters de stuipen op het lijf, en enkele vrouwen probeerden de benen te nemen. Anderen beseften niet wat er plaatsvond. Een vrouw vroeg de politie zelfs of ze haar hand mocht uitspelen.