Teams tegen volledige klantenauto's

Peterselieman

De Formule 1-teams zijn tegen het toestaan van volledige klantenauto's in de sport. Momenteel mogen teams wel onderdelen bij elkaar inkopen, maar een volledige bolide is niet mogelijk.

"Het hoort bij de uitdaging van de Formule 1, zelf een eigen auto bouwen. Er is wat discussie over de optie van een klantenauto geweest, maar het is momenteel gewoon niet aan de orde," zei Lotus-teambaas Eric Boullier.

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug is het met hem eens. "Een HRT mag geen Ferrari zijn, een Lotus mag geen McLaren zijn. Dat hoort gewoon niet bij Formule 1, maar dat zou je wel krijgen bij klantenauto's. Het is geen oplossing voor deze sport, anders waren we die weg al eerder ingeslagen."

Met name de kleinere teams hebben veel baat bij de onderdelen die tegen relatief lage kosten door de grote teams ter beschikking worden gesteld. "We werken al samen met Williams voor zover de Concorde Agreement het toelaat. Of we een klantenauto zouden willen? Alles hangt af van de prijs. Maar de technologie en de ontwikkeling kost bijvoorbeeld veel meer dan zelf een auto bouwen," zei HRT-teambaas Luiz Perez-Sala.