'Kamer eist debat over declaraties kabinet'

Redactie

De Tweede Kamer wil een debat met premier Mark Rutte (VVD) voeren over het declaratiegedrag van de kabinetsleden. Veel Kamerleden vinden de declaraties van de bewindslieden te royaal, meldt RTL Nieuws donderdag na een rondgang. Het programma publiceerde woensdag een overzicht met de declaraties van alle kabinetsleden.

De Kamerleden vinden dat de ministers en staatssecretarissen in tijden van bezuinigingen het goede voorbeeld moeten geven. "Een hotelovernachting van meer dan driehonderd euro hoort daar niet bij", zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijen tegen RTL Nieuws. Ook is hij kritisch op het heen en weer vliegen tussen Groningen, Den Haag en Rotterdam.

Volgens hem zijn veel kosten ten onrechte gedeclareerd omdat die al zouden worden gedekt door algemene onkostenvergoedingen. CDA-Kamerlid Ger Koopmans noemt het 'niet sober' dat een nieuw gekocht kastje binnen twee weken werd overgespoten omdat de kleur niet beviel.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker had voor 392,09 euro een nacht doorbracht in het Okura in Amsterdam. Zijn woordvoerder zei donderdag dat er geen 'directe noodzaak' bestaat voor overnachtingen in dit type hotel als ook goedkopere overnachtingen mogelijk zijn.