Tweede verdachte opgepakt voor rechtbankaanslag

Redactie

De politie heeft dinsdagnacht een tweede verdachte aangehouden voor de granaataanslag op de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om een 23-jarige Amsterdammer. Vorige maand werd al een 24-jarige plaasgenoot opgepakt in verband met de zaak.

Door de granaatinslag sneuvelden in september op zeker zes verdiepingen ramen van het gebouw aan de Parnassusweg. In december vonden duikers van defensie na een urenlange zoektocht een raketlanceerbuis in het water van de Stadionkade, niet ver van het gerechtsgebouw. Eenzelfde soort wapen werd in 2007 ook gebruikt bij een beschieting van een ander gebouw van de rechtbank, de zogenoemde bunker, in de wijk Osdorp.

De mannen worden ook verdacht van een schietpartij begin december in de wijk De Pijp. De oudste verdachte zou daar een 17-jarige jongen hebben neergeschoten. De jongen raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij. De man die deze week is aangehouden wordt gezien als medeverdachte bij de schietpartij.

De jongste verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. De andere verdachte zit in voorlopige hechtenis.