India arresteert beveiligers Italiaans schip

bennootje

De Indiase politie heeft zondag twee beveiligers van een Italiaans vrachtschip gearresteerd en voor verdere ondervraging naar de wal gebracht. Ze worden ervan verdacht vorige week twee Indiase vissers te hebben doodgeschoten die ze voor piraten hadden aangezien.

De twee Italianen maken deel uit van een team van zes beveiligers dat meevoer op het vrachtschip Enrica Lexie. Vertegenwoordigers van de Italiaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie zijn naar New Delhi gereisd om samen met de Italiaanse ambassadeur te praten met de Indiase autoriteiten.

Italië stelt dat het incident door de Italiaanse autoriteiten moet worden afgehandeld, omdat het zich in internationale wateren heeft afgespeeld op een schip dat onder Italiaanse vlag voer. De aanwezigheid van de militaire beveiligers is volgens Italië geregeld in een Italiaanse wet die is opgesteld overeenkomstig anti-piraterijresoluties van de Verenigde Naties.

Verschillende landen, waaronder ook India, staan toe dat reders gewapende beveiligers op hun schepen laten meevaren om piraten af te weren.