[AO] Nadal naar finale Australian Open

Boris (borisz)

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Spanjaard versloeg zijn tegenstander Roger Federer in vier sets. De setstanden waren 6(5)-7, 6-2, 7-6(5) en 6-4. Het is de tweede finale voor Nadal in Melbourne.

Federer kwam goed uit de startblokken en pakte de eerste drie games van de partij. In de zevende game brak Nadal echter terug, mede door twee onnodige fouten van Federer. Die benutte zijn derde setpoint door de tiebreak met 7-5 te pakken.

De tweede set begon met een break voor beide spelers. In de zesde game kreeg Nadal drie breakpunten. De eerste werd door Federer weggeserveerd. De tweede kans op een break ging na een lange rally ook verloren. Het derde breakpunt was wel raak. Nadat Nadal op 5-2 kwam, begon de vuurwerkshow  in Melbourne vanwege Australia Day, de nationale feestdag van Australië. Daardoor moest de partij even onderbroken worden. Voor Nadal geen probleem, hij brak de Zwitser opnieuw en pakte de set met 6-2.  

De derde set begon met drie lovegames voor de Nadal en Federer behield ook drie keer zijn service, al moest hij in zijn eerste servicegame nog wel drie breakpunten van de als tweede geplaatste Spanjaard wegwerken. In de zevende game kreeg Federer een breakkans. Na driemaal deuce greep de Zwitser dan toch de break, maar Nadal brak direct terug.  In de laatste game van de set kreeg Nadal nog wel een setpunt, maar Federer werkte dat weg en een tiebreak volgde. Nadal kwam in die tiebreak op 6-1, maar Federer vocht zich terug tot 6-5. Het zevende setpunt werd wel door Nadal benut.

De vierde set ging tot 4-4 gelijk op, maar in de negende game pakte Nadal toch de break en mocht serveren voor de wedstrijd.  Na drie uur en 42 minuten spelen sloeg Federer de bal uit en wint Nadal de halve finale. Over de hele wedstrijd sloeg Federer meer winners dan Nadal, maar maakte hij ook veel meer onnodige fouten.

In de finale moet Nadal het zondag opnemen tegen Novak Djokovic of Andy Murray. De andere halve finale wordt vrijdagochtend Nederlandse tijd gespeeld.