Kazachse agenten aangeklaagd voor dood betogers

Redactie

Drie Kazachse politieagenten worden aangeklaagd, omdat zij het vuur zouden hebben geopend op betogers in de oliestad Zjanaozen. Dat heeft het Kazachse openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt. Ook drie politici van de oppositie worden vervolgd. Zij zouden arbeiders hebben aangezet tot geweld.

Vorige maand braken er rellen uit in Zjanaozen. Daarbij kwamen ten minste zestien mensen om het leven. De vlam sloeg 16 december in de pan. Arbeiders in de oliesector hadden de maand ervoor gestaakt voor meer salaris. De uitbarsting van geweld kwam geheel onverwacht in het over het algemeen rustige Kazachstan, dat wordt geleid door de autoritaire president Noersoeltan Nazarbajev.

De Kazachse autoriteiten hebben een groot onderzoek ingesteld naar de oorzaken van de onrust. Niet alleen de drie agenten worden aangepakt, ook diverse ambtenaren en hooggeplaatste medewerkers van oliebedrijven zijn aangeklaagd.

Internationale rechtengroepen als Human Rights Watch beschuldigen de Kazachse autoriteiten ervan het onderzoek naar de onrust te misbruiken om de oppositie de mond te snoeren. "Als de Kazachse autoriteiten kunnen bewijzen dat politieke activisten betrokken waren bij het geweld in Zjanaozen dan zouden ze niet hoeven terugvallen op vage en ongedefinieerde aantijgingen om ze achter de tralies te krijgen", aldus HRW.