Hoofd Syrische Rode Halvemaan doodgeschoten

Redactie

Het hoofd van de Syrische Rode Halvemaan is woensdag doodgeschoten in de noordelijke stad Idlib. Dat heeft Hicham Hassan, een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis, gezegd vanuit Genève.

Volgens Hassan was Abdulrazak Jbero onderweg van de Syrische hoofdstad Damascus naar Idlib toen zijn auto onder vuur werd genomen. In een verklaring zei het Rode Kruis geschokt te zijn, omdat het voertuig waarin Jbero reed 'duidelijk gemarkeerd was met het embleem van de Rode Halvemaan'.

De Syrische staatsmedia gaven 'terroristen' de schuld van de aanslag. Het regime van president Bashar Assad beweert dat er geen betogers achter de opstand in Syrië zitten, maar terroristen die namens een buitenlandse samenzwering handelen.

Elders in Syrië kwamen woensdag door mortiergranaten en scherpschutters zeker zeven mensen om, onder wie een moeder en haar 5-jarige kind, aldus de Lokale Coördinatiecomités (LCC).

Volgens de LCC bestookten Syrische regeringstroepen sinds dinsdagavond een wijk van de centraal gelegen stad Hama met mortiergranaten. "Het was onmogelijk om de gewonden te redden, omdat het willekeurig afvuren van granaten maar doorging", aldus de LCC. Twee mensen werden door scherpschutters gedood.

De moeder en haar kind kwamen nabij de stad Homs om het leven, toen hun huis werd getroffen door een mortiergranaat. Drie andere Syriërs kwamen om in een buitenwijk van Damascus.

Leden van het Vrije Syrische Leger, een strijdmacht van legerdeserteurs, zouden zich ophouden in Hama. Sommige inwoners van Hama menen dat de aanvallen van de regeringstroepen gericht zijn op de overgelopen militairen in de stad.