Finnen kiezen nieuwe president

bennootje

Finnen moeten zondag een dik pak sneeuw trotseren om hun nieuwe president te kiezen. Peilingen tonen aan dat steun voor de favoriete kandidaat Sauli Niinisto afneemt en dat er waarschijnlijk een tweede ronde nodig is.

Niinisto, oud-minister van Financiën, heeft met 29 procent een duidelijke voorsprong op de overige zeven kandidaten, maar volgens peilingen zal hij niet zoveel stemmen krijgen dat een tweede ronde overbodig is. Niinisto (63) zei dat hij, als hij wordt gekozen, ervoor zal zorgen dat de bezuinigingsmaatregelen die Finland moet nemen eerlijk zullen worden verdeeld onder de bevolking.

Een van de tegenstrevers van Niinisto is Timo Soini, een populist die het gezicht is geworden van Finlands groeiende twijfels over de euro. Soini en oud-minister van Buitenlandse Zaken Paavo Vayrynen, die ook tegen Finlands lidmaatschap van de eurozone is, leken om de tweede plaats te strijden. Maar recente peilingen toonden aan dat Pekka Haavisto, van de Groenen en pro-Europa, de twee voorbij is gestreefd.

De twaalfde president van Finland sinds het in 1917 onafhankelijk werd van Rusland zal de plaats innemen van Tarja Halonen. De zeer populaire presidente diende twee termijnen van zes jaar. De Finse president heeft een goeddeels ceremoniële functie en is niet betrokken bij de dagelijkse politiek, maar wordt wel beschouwd als een belangrijke opiniemaker.