CDA-commissie houdt vast aan 'compassie'

bennootje

Compassie moet de 'grondtoon' worden van het CDA. Dat heeft tv-presentatrice en dominee Jacobine Geel zaterdag gezegd op een CDA-congres in Maarssen. Volgens Geel betekent dit niet dat het CDA een linkse partij moet worden, die altijd kiest voor de zwakkeren.

Geel, zelf geen CDA-lid, is voorzitter van de partijcommissie die heeft gezocht naar nieuwe manieren om de uitgangspunten van het CDA onder woorden te brengen. Onlangs bleek al dat ze compassie als sleutelbegrip ziet. Dat leidde tot veel kritiek van partijleden, die dat te soft en te links vonden.

Geel zei in haar toespraak op het congres dat compassie niet een nieuw uitgangspunt moet worden. Met compassie bedoelt ze 'de bereidheid je te laten raken door het lot van een ander', verduidelijkte Geel. De uitgangspunten van het CDA blijven dezelfde.

Wel moet het CDA volgens Geel het vermogen herwinnen om niet alleen macht uit te oefenen, maar ook om mensen in beweging te krijgen. De partij moet volgens haar stelling nemen 'tegen het maatschappelijk tekort en de verschraling'.

De komende maanden gaat het CDA intern in discussie over de bevindingen van Geel en haar commissie. Hetzelfde geldt voor het vrijdag verschenen rapport van het zogeheten Strategisch Beraad, waarin staat dat het CDA niet links of rechts is, maar moet kiezen voor het 'radicale midden'. Dat moet uiteindelijk leiden tot een vernieuwde partij, die weer meer kiezers weet te trekken.