Tweede poging schip los te trekken mislukt

Redactie

Ook de tweede poging om het gestrande vrachtschip Aztec Maiden voor de kust bij Wijk aan Zee los te trekken, is in de nacht van vrijdag op zaterdag mislukt. Dat kwam doordat de kabel die tussen de tweede sleepboot en het vrachtschip was gespannen door toedoen van het weer en de stroming brak. Dat heeft een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer laten weten.

Het bergingsbedrijf hoopt dat de nieuwe kabel rond 6 uur 's ochtends goed is bevestigd. In dat geval zal er een nieuwe poging worden gewaagd. Volgens de woordvoerder is de situatie de afgelopen uren zeker niet verslechterd. ,,Het schip zit nu aanéén sleepboot vast, zonder dat dat trekt. Maar we hebben wel een lichte beweging kunnen zien."

De Aztec Maiden is met ballast verzwaard zodat het schip stabiel ligt en niet verder naar de kust wordt gedreven. Bij het vlottrekken halen de bergers de ballast er weer uit. Als het Filipijnse vrachtschip is vlot getrokken, wordt het eerst onderworpen aan een inspectie om te zien wat de schade is.

Mogelijk is de motor of het roer beschadigd. Daarna wordt bepaald waar het schip naar toe gaat. Dat kan bijvoorbeeld de haven van Rotterdam of IJmuiden zijn.

De Aztec Maiden was in de nacht van donderdag op vrijdag vertrokken uit de haven van Amsterdam. Nadat het door de sluizen was gegaan, had het een plek gevonden op de ankerplaats voor de kust. Toen ging echter het anker krabben, oftewel schuiven over de zeebodem.

Tweede poging schip los te trekken mislukt
Tweede poging schip los te trekken mislukt (Foto: ANP)