Duizenden houden protestmars in Boekarest

Redactie

Duizenden Roemenen hebben donderdag in de hoofdstad Boekarest een protestmars gehouden. De betogers eisten het aftreden van de regering. Die heeft strenge bezuinigingen getroffen om leningen te krijgen die de in slechte staat verkerende economie er weer bovenop moet helpen. Het was een van de grootste protesten van de afgelopen tijd.

"We willen normale salarissen en pensioenen", aldus een 43-jarige slotenmaker. "We willen veranderingen - van onder tot boven." Een andere betoger verklaarde dat er helemaal geen bezuinigingen nodig zouden zijn geweest als de regering niet zo veel had gestolen en 'ons had laten doodbloeden'.

De protestmars was georganiseerd door drie oppositiepartijen en mensen uit het hele land hadden zich bij het protest aangesloten. Volgens de politie waren er in totaal zo'n zevenduizend mensen op de been, maar dat was volgens de organisatie een te lage inschatting. Oppositieleiders en bekende Roemenen hielden toespraken.

Roemenië kreeg in 2009, toen de economie in het land met meer dan zeven procent kromp, een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank. In ruil voor de lening voerde de Roemeense regering forse bezuinigingen door. Zo zijn de salarissen van ambtenaren met 25 procent verlaagd en zijn belastingen verhoogd. Dit tot woede van de bevolking. Olie op het vuur is de vriendjespolitiek bij overheidsinstellingen en de wijdverbreide corruptie.