Ook onbeschadigde sluisdeur Eefde verwijderd

Joris

Ook de onbeschadigde sluisdeur in het Gelderse Eefde is maandag gedemonteerd. Onder toeziend oog van TNO is de zogeheten bovendeur aan Twentse zijde maandag voor onderzoek verwijderd. Dat meldt Rijkswaterstaat, dat probeert te achterhalen hoe begin deze maand een sluisdeur naar beneden kon komen.

De sluisdeur die maandag werd gedemonteerd heeft vrijwel dezelfde constructie als sluis die op 3 januari viel. Mogelijk biedt onderzoek naar de bovendeur informatie over de oorzaak van het ongeluk.

Uit onderzoek was al eerder gebleken dat de stalen funderingen waarop de tandwielkasten rusten door de val zijn verbogen. De funderingen moeten daarom worden vervangen.

De sluis in het Twentekanaal is sinds het incident gesloten voor scheepvaart. Binnenvaartschippers die niet kunnen doorvaren mogen werktijdverkorting aanvragen voor hun werknemers. De economische schade loopt in de miljoenen euro's.

Het duurt naar verwachting nog acht weken voor de schade aan de Sluis compleet is hersteld. Vooral het vervangen van de kettingen gaat veel tijd kosten, verwacht Rijkswaterstaat.

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf maandag weer over de sluis het kanaal oversteken. Het overige wegverkeer wordt voorlopig nog omgeleid. Het Twentekanaal blijft gesloten voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat overweegt om met een tijdelijke laad- en losvoorziening bij de sluis vervoer over het water alsnog mogelijk te maken.