[Dakar] De Rooy slaat grote slag

Peterselieman

Gerard de Rooy heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally bij de vrachtwagens verstevigd. In een lange zevende etappe rond de plaats Copiapo pakte de Nederlander met de IVECO vier minuten op de Tatra van Ales Loprais en meer dan zestien minuten op de Kamaz van Andrey Karginov.

De Rooy vocht in het begin van de etappe een strijd uit met zijn teamgenoten Hans Stacey en Miki Biasion. Omdat De Rooy en Biasion met lekke banden te maken kregen leek Stacey met de etappezege aan de haal te gaan. Ook hij reed in de slotfase lek, waarna De Rooy in de slotfase van de etappe een achterstand van drie minuten op Karginov goed moest maken en hier ruimschoots in slaagde.

Op bijna achttien minuten kwam Wuf van Ginkel met de Ginaf als vijfde algemeen en tweede Nederlander aan de meet. Stacey kwam tien minuten hierachter als achtste het bivak binnenrijden. De andere Nederlanders zijn nog niet binnen, evenals Biasion die door problemen een goede klassering kan vergeten.

In het klassement heeft De Rooy nu een voorsprong van zeventien minuten op Loprais die doorgeschoven is naar de tweede plaats. Stacey staat met 33 minuten achterstand op een derde plaats, terwijl de eerste Kamaz die van Artur Ardavichus is op 45 minuten.