Acteur William Duell (88) overleden

dekatophetspek

Acteur William Duell is afgelopen 22 december op 88-jarige leeftijd overleden. De acteur overleed aan de gevolgen van een ademhalingsstoornis in zijn huis in Manhattan, aldus de New York Times. De 1.68 meter lange acteur was het meest bekend van zijn rol als schoenenpoetser en vraagbaak Johnny in de tv-serie Police Squad met Leslie Nielsen.

Duell werd op 30 augustus 1923 geboren in Corinth, New York. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Duell hospik bij de Amerikaanse marine. Halverwege de jaren vijftig begint de acteur zijn loopbaan op Broadway, waar in 1954 zijn debuut maakt in het stuk Threepenny Opera. Duell zou daarna nog op het toneel te bewonderen zijn in onder meer A Cook for Mr. General, Illya Darling, 1776, Kings, Stage, The Inspector General, The Marriage of Figaro en A Funny Thing Happened on the Way to the Forum.

Duell maakte zijn debuut op het witte doek in 1961, toen hij door Yale klasgenoot Paul Newman werd gevraagd voor de rol van biljarter in de film The Hustler. Gezien zijn geringe lengte werd Duell vaak gevraagd voor rollen als taxichauffeurs, schoenenpoetsers en butlers. De acteur werd het meest bekend door zijn rollen van Sefelt in One Flew Over the Cuckoo’s Nest en de schoenenpoetser Johnny in de serie Police Squad.

William Duell
William Duell als de alleswetende schoenenpoetser Johnny in Police Squad.