'FC Sion krijgt 36 punten aftrek'

zoem

FC Sion krijgt 36 punten aftrek van de Zwitserse bond. Dat meldt de Zwitserse boulevardkrant Blick vrijdag. De bond neemt de club dertig van de 31 in de Super League behaalde punten af omdat het niet-speelgerechtigde spelers had opgesteld. Daarbovenop kwamen zes punten voor twee gewonnen bekerduels zodat Sion na de winterstop met -5 punten verder moet.

De Zwitserse bond nam de maatregel na uitspraken van de UEFA en het internationaal sporttribunaal CAS. Die stelden dat Sion een door de FIFA opgelegd transferverbod had geschonden met het aantrekken van zes spelers. Voor alle wedstrijden waarin een of meer van de zes spelers speelden, raakt Sion nu punten kwijt.

De FIFA had gedreigd met een algehele schorsing van het Zwitserse voetbal als de bond voor 13 januari geen actie zou ondernemen tegen Sion. Donderdag noemde Sion dat nog 'onaanvaardbare chantage' en diende een klacht in bij de rechtbank in Zürich. Eerder werd Sion ook al uitgesloten van de Europa League omdat het in de voorronde met de niet-speelgerechtigde spelers aantrad.

In de tweede seizoenshelft moet Sion zestien punten inlopen op de huidige hekkensluiter Lausanne. Om negende te worden en gedwongen degradatie te ontlopen moeten zelfs 24 punten worden goedgemaakt op Grasshoppers. De Super League wordt op 4 februari hervat.