Chinese activist krijgt tien jaar

Redactie

Een rechter in de Zuid-Chinese stad Guiyang heeft de Chinese activist Chen Xi maandag een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd wegens het ondermijnen van de staat. Dat heeft de echtgenote van Chen gezegd.

De rechter veroordeelde Chen voor het 'ophitsen tot staatsondermijning' wegens het schrijven van 36 essays die tot revolutie zouden aanzetten. Chen houdt vol onschuldig te zijn, maar gaat niet tegen het vonnis in beroep. Volgens zijn echtgenote zijn Chens woorden uit hun verband getrokken waardoor een onjuist beeld van zijn bedoelingen is ontstaan.

Chen was na een celstraf van tien jaar sinds 2005 weer op vrije voeten. Hij werd eind november in de zuidelijke provincie Guizhou gearresteerd. Chen was een van de eerste ondertekenaars van het burgerrechtermanifest Charter 08, waarin wordt opgeroepen tot het einde van het eenpartijstelsel en democratische hervormingen.

Vrijdag legde een Chinese rechter een andere activist, Chen Wei, negen jaar gevangenisstraf op. Ook hij stond terecht voor opruiing. China treedt sinds afgelopen voorjaar extra hard op tegen activisten, uit angst dat de opstanden van de Arabische Lente in het land navolging vinden.