Gevolgen valpartij achtervolgen Hoogerland

Sjors (Sj0rSz)

De voorbereidingen op het wielerseizoen zijn alweer in volle gang. Voor Johnny Hoogerland verlopen deze echter wat anders dan gepland. De wielrenner van Vacansoleil ondervindt nog altijd hinder van zijn valpartij in de afgelopen Tour de France.

Hoogerland werd op 10 juli aangereden door een auto van de Franse televisie en belandde vervolgens in het prikkeldraad. Onze landgenoot reed op dat moment in een kopgroep met onder meer Juan Antonio Flecha, die ook bij deze valpartij was betrokken.

Vijf maanden na dato wordt Hoogerland nog altijd achtervolgt door de schrik. "Als hij met een groepje traint, schrikt de rest zich kapot omdat hij onverwacht remt", liet zijn trainer, Aart Vierhouten, aan de Volkskrant weten. "Dat voortdurende remmen kan niet in een wedstrijd. Dat kost hem te veel energie. Hij zou er ook geen afdaling mee doorkomen. Daarvan heeft hij ook enorm veel last gehad in de wedstrijden na de Tour."


Hoogerland vlak na zijn botsing (Foto: Pro Shots)

Ook in lichamelijk opzicht heeft Hoogerland nog altijd last van pijntjes. De littekens zorgen er namelijk voor dat zijn lichaam de krachten anders probeert te verdelen, waardoor hij onder meer een verkeerde houding op zijn fiets heeft aangenomen.

In Frankrijk loopt in elk geval nog een strafzaak naar aanleiding van het ongeval. De verwachting is dat Hoogerland zich als getuige moet melden. Bovendien loopt er ook nog een civiele zaak en kan er een schadevergoeding worden geëist. Vierhouten heeft vertrouwen in een goede afloop. "Het verhaal ligt er. In 190 landen heeft men kunnen zien wat er is gebeurd. De rechter hoeft er alleen zijn stempel nog onder te zetten."