Opnieuw geweld tegen demonstranten Caïro

Redactie

Egyptische militairen en politieagenten hebben maandagnacht opnieuw geprobeerd demonstranten te verjagen van het Tahrir-plein in Caïro. Volgens een arts van een veldlazaret bij het plein is een 15-jarige demonstrant door een kogel levensgevaarlijk gewond geraakt.

Het lukte de soldaten en politiemensen in eerste instantie om de betogers van het plein te drijven, maar die keerden kort daarna langs andere wegen terug. De veiligheidstroepen trokken zich terug na botsingen waarin beide partijen elkaar met stenen bekogelden.

Het was de tweede opeenvolgende nacht dat leger en politie probeerden het plein te ontruimen. De regerende militaire raad krijgt in binnen- en buitenland steeds meer kritiek te verduren op het buitensporige gebruik van geweld tegen ongewapende betogers, onder wie vrouwen. Sinds vrijdag zijn ten minste veertien demonstranten omgekomen.

Mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Navi Pillay heeft het geweld veroordeeld en de Egyptische generaals opgeroepen degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn te vervolgen. Zij noemde de beelden van weerloze burgers die met stokken op hun hoofd en lijf worden geslagen 'uitermate schokkend'. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en beschuldigde de Egyptische veiligheidstroepen en extremisten ervan specifiek vrouwen als doelwit te kiezen.

"En nu worden vrouwen op straat aangevallen, uitgekleed en geslagen. Deze stelselmatige ontering van Egyptische vrouwen haalt de revolutie neer, bezoedelt de staat en zijn uniform en is een groot volk onwaardig", zei Clinton.

De Egyptische generaal Adel Emara zei maandag dat de staat de plicht heeft zijn eigendommen te beschermen. Hij liet zich laatdunkend uit over de motieven en zeden van vrouwen die zich op het plein ophouden en had het over een samenzwering 'om de staat omver te werpen' door partijen die hij niet nader specificeerde. Ook haalde hij uit naar de media, die zouden meewerken aan de 'sabotage'. Een generaal buiten dienst die banden heeft met de militaire raad gooide olie op het vuur met de opmerking dat de betogers verdienen in 'de ovens van Hitler' te worden gegooid.

De autoriteiten proberen via de officiële media de publieke opinie te bespelen door de nationalistische kaart te spelen. De onafhankelijke krant Al-Tahrir speelde hier dinsdag op in door op de voorpagina een foto van generaal Emara te combineren met die van de mishandeling van een half ontklede vrouw door soldaten, en daaronder de tekst "Egypte komt altijd op de eerste plaats".

Amnesty International heeft landen maandag opgeroepen geen materieel meer te leveren aan Egypte dat kan worden gebruikt tegen betogers.


Opnieuw geweld tegen demonstranten Caïro (Foto: Novum)