Team Kromowidjojo zwemt 'wereldrecord'

Peterselieman

Tijdens het Duel in the Pool, een zwemwedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten, heeft Europa sneller gezwommen dan het wereldrecord op de 4x100 meter. In Atlanta kwam het team van kopvrouwe Ranomi Kromowidjojo tot een tijd van 3.27,53 en was hiermee 0,69 seconde sneller dan de toptijd die in handen is van Nederland.

De tijd zal niet als record erkend worden omdat de zwemsters uit verschillende landen afkomstig zijn. Naast Kromowidjojo waren dat Jeanette Ottesen (Denemarken), Francesca Halsall (Groot-Brittannië) en Aliaksandra Herasimenia (Wit-Rusland). Het wereldrecord blijft daarom op naam staan van Kromowidjojo, Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder en Inge Dekker.

Eerder op de dag won Marleen Veldhuis op de korte baan de 50 meter vrije slag. Ze troefde met een tijd van 23,43 seconden Kromowidjojo af die tot 23,61 seconden kwam. Kromowidjojo kwam daarnaast nog uit op de 200 meter vrije slag waarop ze met een nieuw persoonlijk record van 1.55,77 vierde werd.

De zwemwedstrijd werd uiteindelijk overtuigend gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikanen wonnen 22 van de 30 wedstrijden en behaalden in totaal 181,5 punten, terwijl Europa tot 80,5 kwam. De Verenigde Staten heeft nu alle vijf edities van Duel in the Pool gewonnen. De eerste twee keren werd Australië geklopt en de afgelopen driemaal Europa.