VN: ruim 5000 doden door geweld Syrië

Redactie

Het harde optreden van de Syrische regering tegen demonstranten heeft vermoedelijk het leven geëist van meer dan 5000 mensen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, maandag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

Onder de doden zijn volgens de Zuid-Afrikaanse juriste meer dan 300 kinderen. Volgens haar schattingen zijn meer dan 14.000 mensen gearresteerd en opgesloten door het bewind van president Bashar al-Assad. Mensen worden vastgehouden in kampen waar wordt gemarteld en verkracht. Pillay vroeg de Veiligheidsraad de situatie in Syrië aan te geven bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om onderzoek te laten doen naar mogelijke misdaden tegen de mensheid.

Ruim 12.000 Syriërs zijn de afgelopen maanden naar het buitenland gevlucht. In maart brak een opstand uit tegen het regime, dat de betogingen met harde hand probeert neer te slaan. De Veiligheidsraad is er de afgelopen maanden niet in geslaagd om het eens te worden over een resolutie over Syrië.

VN: ruim 5000 doden door geweld Syrië
VN: ruim 5000 doden door geweld Syrië (Foto: ANP)