'Jaarlijks duizenden fouten bij woningbouw'

Joris

Bij de bouw van woningen en appartementencomplexen worden elk jaar duizenden fouten gemaakt. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de kwaliteit van de Nederlandse bouw dat in handen is van RTL Nieuws.

Bij een meldpunt van onderzoeksinstituut TNO zijn de afgelopen drie jaar 190 bouwfouten gemeld. Volgens deskundigen echter is dat slechts het topje van de ijsberg. De afgelopen drie jaar zijn naar schatting twintigduizend constructieve fouten gemaakt in de bouw. De fouten werden vooral gemaakt bij woningbouw.

Veel meldingen van technische gebreken die bij TNO binnenkwamen konden tijdig worden opgelost, maar in zestien procent van de gevallen was al sprake van instorting of scheurvorming van een gebouw. In 65 procent van de gevallen is de oorzaak een ontwerpfout. De overige fouten werden gemaakt tijdens de bouw.

Maandag raakten in het Drentse Beilen nog twee bouwvakkers gewond toen een damwand instortte. In Rotterdam vielen vorig jaar vijf zwaargewonden toen een pand in aanbouw aan de Hennekijnstraat deels instortte. In Enschede leidde een bouwfout deze zomer nog tot de dood van twee bouwvakkers toen een deel van het dak van het stadion van FC Twente naar beneden kwam.


'Jaarlijks duizenden fouten bij woningbouw' (Foto: Novum)