Van Ass ziet Oranje niet als favoriet op Spelen

Jordy Kruse

Paul van Ass ziet het Nederlands hockeyteam volgend jaar op de Olympische Spelen van Londen niet als topkandidaat voor het goud. Dat zei de bondscoach na de 3-1 nederlaag tegen Spanje tijdens het toernooi om de Champions Trophy. Oranje loopt door de nederlaag de finale in Auckland mis en moet gaan strijden om het brons.

"We zijn nog steeds een medaillekandidaat, maar we mogen onszelf geen favoriet voor de eindzege meer noemen", zegt hij op de nieuwssite van de hockeybond. "Helaas zijn er voor Londen geen grote toernooien meer. Dus dit was onze laatste kans. Daarom moeten we nu wat bescheidener zijn."

Ondanks de tegenvallende resultaten ziet Van Ass voldoende aanknopingspunten. "We zijn op de goede weg, maar zijn er ook nog lang niet. Of een half jaar genoeg is om het gat te dichten? Dat zal de tijd leren, maar ik geloof van wel." De evaluatie volgt direct na het toernooi. "Maar we moeten niet vergeten dat er morgen tegen Nieuw-Zeeland nog steeds een medaille te winnen is."

Oranje had van Spanje moeten winnen om de finale te halen, maar liep vanaf het begin achter de feiten aan. Eduard Tabau zette Spanje al na twee minuten op voorsprong, Roc Oliva maakte er 2-0 van. De aansluitingstreffer van Bob de Voogd bracht de spanning terug, maar na vijftig minuten was de 3-1 van Gabriel Dabanch de genadeklap voor Nederland.

Donderdag had Nederland in de kampioenspoule ook al verloren van Australië. Alleen tegen gastland Nieuw-Zeeland werd een puntje gepakt.