Franse journaliste vertelt over aanranding Caïro

Redactie

De Franse verslaggeefster die zegt donderdag op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro te zijn aangerand heeft vrijdag op de Franse televisie haar verhaal gedaan. Caroline Sinz vertelde haar werkgever, het Franse televisiestation France 3, dat zij en haar cameraman donderdag door een stuk of zeventig 'jongemannen en jongens' op het plein werden belaagd en van elkaar gescheiden. Eenmaal omsingeld en alleen werd ze geslagen en 'onderworpen aan seksueel geweld'.

Sinz had radiozender RMC eerder verteld dat jongens van hooguit zestien jaar haar donderdag 'de kleding van het lijf scheurden' en 'van haar ondergoed ontdeden' en haar vervolgens aanvielen. "Het was vreselijk omdat het gebeurde op klaarlichte dag, voor het oog van de wereld, onder applaus van de omstanders. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had", lichtte ze vrijdag voor France 3 toe.

"Dit waren jongeren die overduidelijk niet voor een bepaalde partij de straat zijn opgegaan. Ze zijn daar ontslagen van elk toezicht. Zelfs de Moslimbroeders hebben hen zichtbaar niet in de hand. Ze denken dat ze zich alles kunnen veroorloven."

Behalve Sinz zou ook de Egyptisch-Amerikaanse columniste Mona Eltahawy in Caïro door betogers zijn aangerand. Mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen in Frankrijk raadt nieuwsorganisaties aan voorlopig geen vrouwelijke verslaggevers naar Egypte te sturen. 'Er is geen andere oplossing' dan voorlopig geen journalistes naar Egypte sturen, zei Verslaggevers zonder Grenzen.