Contactverbod geëist tegen stalker Agnes Jongerius

Redactie

Tegen een 64-jarige man uit Utrecht is vrijdag een contactverbod en een werkstraf van tachtig uur geëist voor het jarenlang stalken van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Om te voorkomen dat hij weer in fout gaat, eist het OM een proeftijd van vijf jaar met een voorwaardelijke celstraf van vier weken.

De verdachte hield Jongerius er persoonlijk verantwoordelijk voor dat hij geen hulp kreeg van zijn vakbond nadat hij was ontslagen bij de NS. Hij schreef talloze brieven aan de FNV-frontvrouw en gebruikte daarin steeds dreigender taal.

De man schreef onder meer dat de tijd voorbij was dat Jongerius rustig zou kunnen slapen. Ook zou hij niet aarzelen geweld tegen haar te gebruiken en hoopte hij dat ze zou worden getroffen door een ernstige ziekte. Volgens de officier van justitie in Utrecht was sprake van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Jongerius.

Tijdens de zitting verklaarde de stalker dat hij zo ver was gegaan om in de rechtszaal aandacht te krijgen voor zijn arbeidsconflict met de NS. Daarmee zou voor hem de kous af zijn. De man mocht zijn verhaal doen, maar het OM twijfelt aan zijn belofte om te stoppen met stalken. Daarom werd een lange proeftijd van vijf jaar geëist. De uitspraak is vermoedelijk over twee weken.


Contactverbod geëist tegen stalker Agnes Jongerius (Foto: Novum)