Jumbo betaalt 900 miljoen voor C1000

Redactie

Jumbo betaalt 900 miljoen euro voor C1000. Dat wordt volledig gefinancierd door een bankenconsortium. Dat melden beide bedrijven donderdag.

"De 900 miljoen euro die we bieden op alle aandelen van C1000 worden volledig gefinancierd door een consortium van ABN Amro, ING en Rabobank", zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo. Voor de overname wordt geen eigen vermogen of risicokapitaal ingezet.

Volgens de CFO zal Jumbo de lening binnen enkele jaren kunnen aflossen. De 700 miljoen euro voor de overname van Super de Boer in 2009 is nu ook 'voor het overgrote deel' afgelost, aldus Van Veen.

Chief executive Frits van Eerd van Jumbo benadrukt dat de banken geen invloed krijgen in de aansturing van de holding. Hij voegt toe dat Jumbo geen beursgang voor de nieuwe combinatie overweegt.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de winkelformules van Jumbo en C1000 beide blijven bestaan, zegt Jumbo's CEO van Eerd. Dat is anders dan bij de overname van Super de Boer, waarvan de gekochte winkels allemaal worden omgebouwd naar de Jumbo-formule. Jumbo hoopt de overname van C1000 in het eerste kwartaal van 2012 af te ronden.

Jumbo en C1000 verwachten op nationaal niveau geen mededingingseisen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, "maar we verwachten wel dat we in een aantal regio's winkels moeten afstoten", zegt Jumbo CFO Van Veen.

De vakbond FNV Bondgenoten feliciteert Jumbo met de overname, en maakt van de gelegenheid gebruik om betere arbeidsvoorwaarden te eisen voor de distributiemedewerkers van C1000. "Die hebben een beduidend minder goede cao dan hun Jumbo-collega's", zegt vakbondsbestuurder Murat Sekercan. Ook wil de vakbond dat het supermarktconcern minder flexibele arbeidscontracten inzet en meer mensen vast in dienst neemt.