Nationale-Nederlanden wordt gesplitst

Redactie

Verzekeraar Nationale-Nederlanden wordt in twee delen opgesplitst. Hiermee wordt het bedrijf klaargestoomd voor de beursgang van het Europees-Aziatische verzekeringsbedrijf van ING Groep volgend jaar. Dat zegt de CEO van het bedrijf Tom Kliphuis in het Financieele Dagblad van donderdag. Honderden banen staan op de tocht.

Het consumentendeel van Nationale-Nederlanden splitst zich in een onderdeel dat levensverzekeringen van bestaande klanten beheert en een onderdeel dat producten aan nieuwe klanten verkoopt. Het eerste deel onder de naam Nationale-Nederlanden Services wordt dan uiteindelijk wellicht verkocht.

De splitsing is een gevolg van de zeer ingewikkelde manier waarop de oude polissen in elkaar steken, met name door een stapeling van allerlei geautomatiseerde systemen uit het verleden. Meer verzekeraars hebben daar last van. Als het onderdeel dat oude polissen beheert goed draait, kan het op termijn ook portefeuilles van andere verzekeraars overnemen en beheren.

Bij de reorganisatie verdwijnen de komende jaren 'een paar honderd arbeidsplaatsen per jaar', aldus Kliphuis. Gedwongen ontslagen sluit hij niet uit. Momenteel werken er 6500 mensen bij de verzekeraar.


Nationale-Nederlanden wordt gesplitst (Foto: Novum)