UEFA schrapt straffen Financial Fair Play

Redactie

De Europese voetbalbond UEFA ziet af van straffen voor teams die hun financiële zaken niet op orde hebben, na de bekendmaking van een megaverlies van Manchester City.

Dit maakte voorzitter Michel Platini bekend. De UEFA wilde met de Financial Fair Play-regel een transferembargo opleggen aan clubs die te veel verlies lijden. Maar die plannen gaan voorlopig terug de kast in, omdat de bond verwacht dat de regels wettelijk niet op te leggen zijn.

Een meerderheid van grote clubs in Europa steunde de regel, waaronder Arsenal en Inter. Na de bekendmaking van het verlies van 227 miljoen euro van Manchester City over het vorige seizoen, kreeg de regel nog meer steun. Alleen haalt de bond nu de plannen terug, omdat spelerregistratie (transfers) meer een nationale of FIFA-aangelegenheid is. Ook het verbieden van spelers om te spelen, omdat hun transfersom te hoog is voor de schuld, zou op juridische conflicten stuiten.

De UEFA trok de regels terug op advies van advocaten. Het is nu aan de UEFA om met nieuwe straffen te komen om de geloofwaardigheid van Financial Fair Play te behouden.