Invoering nationale politie loopt vertraging op

Redactie

De invoering van de nationale politie per 1 januari 2012 loopt vertraging op. Het lukt de Eerste Kamer niet om het wetsvoorstel voor die datum te bespreken, laat een woordvoerder woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad hierover.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel begin december ingediend, enkele weken voor het reces. Normaal gesproken nemen senatoren de tijd om de wet zorgvuldig te bestuderen en er vragen over te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Daar gaan weken overheen".

Voor het kerstreces gaat het daarom niet meer lukken om te stemmen over de wet. De voorzitter van de commissie Veiligheid en Justitie van de senaat heeft dit dinsdag duidelijk gemaakt aan Opstelten. De Eerste Kamer is 'geen stempelmachine', aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer buigt zich volgende week over het wetsvoorstel van Opstelten, die de huidige 26 politiekorpsen wil vervangen door één nationale politieorganisatie.

Opstelten neemt de opstelling van de Eerste Kamer 'voor kennisgeving aan', laat zijn woordvoerder weten. "Wij gaan niet over de agenda van het parlement." De woordvoerder wijst erop dat de wet op tijd is ingediend bij de Tweede Kamer. "Wij hebben ons huiswerk gedaan."

Grote gevolgen heeft het niet. De nationale politie wordt ingevoerd zodra de wet is behandeld. "Het schuift wat door." Hopelijk is dat begin januari, aldus de woordvoerder. Ondertussen gaan de voorbereidingen door.