Doornbos: "Loopbaan voorbij bij niet vinden stoeltje"

Peterselieman

Volgens coureur Robert Doornbos is zijn racecarrière voorbij als hij er deze winter niet in slaagt om een stoeltje te vinden in een aansprekende raceklasse. In het racen in andere klasses heeft de 30-jarige Rotterdammer geen trek.

"Als ik geen IndyCars, Formule 1 of DTM kan doen, dan blijft er niets over waarvoor ik me 110% kan geven. Dan zit mijn carrière er op, dan ga ik wat anders doen. Ik vind juist die fysieke en mentale uitdaging zo leuk, living on the edge. De laatste twee jaar heb ik in de Superleague Formula gereden, want ik moet ook mijn huur betalen. Was best leuk racen met een auto met 750 pk, maar ik ergerde me kapot aan het niveau van het team. De monteurs zijn doordeweeks schilder of stukadoor, bij een pitstop valt er een wiel af," zei Doornbos tegen NUsport.

Bobby D. reed in 2005 een half seizoen voor het Formule 1-team Minardi, waarna hij een jaar later testrijder bij Red Bull Racing werd. Daar mocht hij de laatste drie wedstrijden racen met een twaalfde plaats in Brazilië als beste resultaat. "De concurrentie is moordend, politieke spelletjes spelen een enorme rol. Ik was aan boord bij Red Bull, een aanstormend team, en deed het goed naast David Coulthard."

"Maar ze switchten van Ferrari- naar Renault-motoren en part of the deal was dat Mark Webber een van de twee stoeltjes zou krijgen. Want Flavio Briatore, de manager van Webber, was toen ook de baas bij Renault. Aangezien Coulthard een doorlopend contract had, kon ik weer de testrol gaan vervullen. Maar ik had geen zin meer om hun banden te gaan poetsen, want ik voelde me niet de mindere van die twee. Ik was er ziek van en heb me toen een beetje arrogant opgesteld en gezegd: regel dan maar een stoeltje voor me in Amerika."

Doorbos kwam terecht in de ChampCars waar hij in het kampioenschap derde werd en enkele races wist te winnen. Daarna reed de Nederlander in de Superleague Formula waar hij AC Milan naar de derde plaats in het kampioenschap bracht en in de A1GP waarin Team Nederland in 2008/2009 vierde werd. Het seizoen 2009 in de IndyCars bleek geen succes te zijn. De Rotterdammer keerde terug in de Superleague Formula, maar deed daar de afgelopen twee jaren niet meer mee om de zege.

"Ik heb laten zien dat ik in Amerika kan winnen op stratencircuits en gewone circuits. Daarom wil ik nog steeds terug. Ik had een paar hele grote multinationals achter me, maar uiteindelijk is het dan toch: sorry, we doen het niet. Helemaal nu er net een dodelijk ongeluk is geweest in de IndyCars. Daar willen ze zich niet mee associëren. Maar in de Formule 1 kan het morgen ook gebeuren, zo'n freak accident als met Dan Wheldon in Las Vegas."