Jaar cel voor Drentse sigarettensmokkelaar

Harry

Het smokkelen van miljoenen valse merksigaretten heeft een inwoner van het Drentse Roden een jaar celstraf opgeleverd. De 51-jarige man was de organisator van een transport van bijna 25 miljoen nagemaakte sigaretten. Het OM had drie jaar tegen hem geëist. Drie anderen kregen taakstraffen.

De sigaretten, waaronder meer dan achttien miljoen Marlboro's, werden eind januari 2009 in drie vrachtwagens vanuit de haven van Hamburg naar Nederland vervoerd. De trailers werden teruggevonden in Roden en in de Friese dorpen Surhuisterveen en Frieschepalen, op de terreinen van een transport- en verhuurbedrijf. De 59-jarige eigenaar van het transportbedrijf werd vrijgesproken.

De man had gezegd dat hij van tevoren niet wist dat er illegale sigaretten met zijn vrachtwagens zouden worden vervoerd. Hij had de wagens alleen maar verhuurd. Zijn twee zoons van 23 en 27 jaar werden wel veroordeeld.

De jongste zoon kreeg van de noordelijke fraudekamer van de rechtbank in Leeuwarden de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd. Hij heeft achter het stuur van een van de vrachtwagens gezeten en heeft de vervoersbrieven vervalst.

Zijn broer kreeg een werkstraf van tweehonderd uur voor het besturen van de tweede vrachtwagen. De derde chauffeur, een 49-jarige man uit Leeuwarden, kreeg eveneens een werkstraf van 240 uur. Zijn 21-jarige zoon begeleidde het transport in een personenauto.

Hij reed voor de vrachtauto's uit om te kijken of er werd gecontroleerd bij de grens en kreeg een taakstraf van tachtig uur. De straffen vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist omdat de rechtbank vindt dat niet bewezen kan worden dat de verdachten bij een ander transport betrokken zijn geweest.

Bij het bedrijf in Frieschepalen werd nog een vierde trailer aangetroffen, die was beladen met 6,5 miljoen sigaretten van het merk L&B. De rechtbank oordeelde dat ook niet bewezen kan worden dat de verdachten deel uit hebben gemaakt van een criminele organisatie.

De nagemaakte sigaretten kwamen uit China. Het was de bedoeling dat ze verspreid zouden worden in onder meer Nederland en Groot-Brittannië.