Werkstraf voor uitlokken brandstichting

Redactie

Een 33-jarige fotograaf uit Veghel is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat hij twee jongens heeft aangespoord brand te stichten in Veghel en Vorstenbosch.

De fotograaf, die een licht verstandelijke beperking heeft, gaf de jongens in maart en februari 2010 benzine en gaf hen tips hoe ze het best brand konden stichten bij een paardenschuur en een stellage in de Brabantse dorpen. Hij maakte vervolgens foto's van de branden.

De rechter rekent het de verdachte zwaar aan dat hij geen rekening heeft gehouden met het grote gevaar voor het leven van de paarden, de schade en overlast die de branden veroorzaakten.

De man heeft naast een werkstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden gekregen. Bovendien moet hij een schadevergoeding van ruim 650 euro betalen. Het OM had een werkstraf van honderd uur geëist met vijf maanden voorwaardelijke celstraf. De twee jongens die de branden stichtten werden eerder veroordeeld tot werkstraffen.