Problemen riool Raalte bijna voorbij

Redactie

De problemen met een giftige stof in het riool in Raalte zijn zo goed als voorbij. De giftige stof blijkt een insecticide te zijn en het is duidelijk waar die vandaan komt. Die plek is nu afgesloten van het riool, meldt een woordvoerder van de gemeente zaterdagavond.

De problemen begonnen ongeveer twee weken geleden. Vanwege de op dat moment nog onbekende giftige stof hadden de bacteriën die het water moeten zuiveren het heel moeilijk in de zuivering in Raalte. Nadat het korte tijd wat beter ging, begonnen de problemen afgelopen week opnieuw.

Daarop werd besloten op 25 plekken metingen te verrichten. Ook werd het deel van het riool waar de schadelijke stof binnenkwam afgesloten, om te voorkomen dat nog meer giftige stoffen in de zuivering terecht zouden komen. Daardoor kon rioolwater uit Raalte niet meer afgevoerd worden.

Zaterdagmiddag is dat rioolwater naar een buffer in Kampen gebracht. Nadat de uitslag van het rioolwater in Raalte bekend werd het afgesloten deel weer aangesloten.

Alleen het stuk waarin de insecticiden zijn aangetroffen is nog afgesloten tot vermoedelijk in de loop van zondagmiddag. De ongeveer 250 kubieke meter rioolwater dat hier stroomt, wordt weggepompt en ook naar Kampen vervoerd.

Volgens de gemeente hebben bedrijven en inwoners geen hinder ondervonden aan de situatie. Bewoners zijn niet in gevaar geweest. "De insecticiden zaten in het riool. Daar zijn de inwoners niet mee in aanraking gekomen."

De gemeente vermoedt dat de insecticiden bij een bedrijf vandaan komen. Met dit bedrijf worden momenteel gesprekken gevoerd, onder meer over wie de kosten op zich gaat nemen. De woordvoerder van de gemeente vermoedt dat de onderneming regels heeft overtreden. Of dat moedwillig is gebeurd, is nog onduidelijk.