Monti presenteert nieuwe regering Italië

Redactie

De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti is erin geslaagd een regering te formeren die voldoende steun geniet om verregaande hervormingen door te voeren om het land te redden van een financiële ramp. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Monti, een econoom, neemt in de nieuwe regering niet alleen de functie van premier op zich, maar ook die van economische zaken.

Monti wordt woensdagmiddag officieel beëdigd, evenals de andere leden van zijn kabinet. De ploeg bestaat grotendeels uit technocraten en niet uit politici. Daarmee moet geruzie worden voorkomen en moet het mogelijk zijn snel bezuinigingsmaatregelen te treffen.

De kersverse premier verklaarde dat zijn doel is de economische groei in Italië een impuls te geven. Hij zei dat het Italiaanse volk daarvoor wel 'offers' moet brengen. Volgens Monti kunnen de Italianen de crisis de baas worden als de bevolking - notoir verdeeld tijdens de regeerperiode van Berlusconi - haar krachten bundelt. De nieuwe premier voerde derhalve gesprekken met vakbondsleiders en vertegenwoordigers van de werkgevers. "Ik hoop dat we, door goed bestuur, de politieke krachten kunnen kalmeren en verenigen", zei hij.

Monti voerde woensdagochtend overleg met Angelino Alfano, de secretaris van de partij van de afgetreden premier Silvio Berlusconi, het Volk van de Vrijheid. De partij was niet blij met de keuze van Monti voor een technocratische regering, maar ging uiteindelijk toch akkoord. Met Alfano en Berlusconi achter zich weet Monti zich verzekerd van de steun van het Volk van de Vrijheid. De Lega Nord, de voormalige bondgenoot van Berlusconi, heeft aangekondigd in de oppositie te gaan.

Donderdag presenteert Monti in de Senaat zijn noodmaatregelen die een financiële crisis moeten afwenden. Vervolgens vindt er een vertrouwensvotum plaats. Een tweede vertrouwensstemming, in de Kamer van Afgevaardigden, heeft vrijdag plaats.


Monti presenteert nieuwe regering Italië (Foto: Novum)