Zakenman eist terugtrekking openingsfilm IDFA

Redactie

Zakenman Willem Tijssen eist dat het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) de openingsfilm The Ambassador terugtrekt. Tijssen heeft de organisatie laten weten dat hij in de film valselijk wordt beschuldigd van omkoping. Dat bevestigt een woordvoerder van het IDFA naar aanleiding van een artikel in Vrij Nederland.

De Deense filmmaker Mads Brügger Cortzen probeert in The Ambassador onder valse voorwendselen in Afrika aan een diplomatiek paspoort te komen. Hij wil daarmee aantonen dat Liberia en de Centraal-Afrikaanse Republiek corrupt zijn. In de documentaire is te zien hoe Tijssen uiteindelijk een tijdelijk document voor hem regelt.

Brügger stelt in zijn film dat de Nederlandse zakenman ambtenaren heeft omgekocht om zijn doel te bereiken. Tijssen schrijft in zijn brief niet buiten de wet te hebben gehandeld. De zakenman was niet bereikbaar voor commentaar.

Het IDFA is niet van plan het programma te wijzigen. "Wij denken dat de film genoeg interessante dingen toont om te laten zien", aldus een woordvoerder. De documentaire trapt op 16 november de 24e editie van het IDFA af. Het festival duurt tot en met 27 november.