NAVO zet traangas in bij grens Kosovo

Redactie

NAVO-troepen in Kosovo hebben woensdag traangas afgevuurd om twee trucks, die een controlepost bij de grens tussen Servië en Kosovo probeerden te rammen, tot stoppen te dwingen. Dat heeft de verdragsorganisatie gezegd.

Het incident had plaats nadat vredestroepen een Servische wegblokkade hadden verwijderd en een controlepost hadden opgericht bij een weg die wordt gebruikt om de officiële grensovergang te vermijden. Het gebruik van het traangas was volgens de NAVO 'kortstondig, geïsoleerd en gerechtvaardigd'.

Serviërs vielen afgelopen zomer twee grensposten van de Kosovaarse autoriteiten aan. De autoriteiten hadden in juli veiligheidstroepen naar twee grensposten in het noorden om een verbod op handel met Servië te handhaven, maar stuitten op fel verzet, dat aan een Kosovaarse politieagent het leven kostte.

De meeste Serviërs beschouwen Kosovo als een deel van Servië en verwerpen de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring van 2008. Ze verwijten de NAVO en de Europese Unie de Kosovaarse instituties te steunen.