Dode bij verkiezingsgeweld in Liberia

Redactie

Rellen bij het hoofdkantoor van de grootste oppositiepartij van Liberia in de hoofdstad Monrovia hebben maandag, een dag voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, aan zeker een persoon het leven gekost.

De aanleiding tot de rellen bij het kantoor van het Congres voor Democratische Verandering (CDC) was niet direct duidelijk, maar sinds CDC- kandidaat Winston Tubman zich vrijdag uit de verkiezingen terugtrok en zijn aanhangers opriep de tweede ronde te boycotten is de sfeer in Monrovia gespannen. Ordetroepen en soldaten van de Verenigde Naties zetten de buurt rond het partijkantoor maandagmiddag af. Een fotograaf van het persbureau Associated Press zag het lichaam van een man voor het partijkantoor liggen. De omgeving was bezaaid met stenen en puin. Getuigen zeiden dat ordetroepen begonnen te schieten nadat de rellen waren uitgebroken.

Tubman eindigde op 11 oktober in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met ongeveer dertig procent van de stemmen als tweede, achter huidig president Ellen Johnson Sirleaf, die ruim veertig procent van de stemmen kreeg. Toen de nummer 3 zich achter haar schaarde leek Sirleaf zeker van een overwinning in de tweede ronde.

Tubman zegt de tweede ronde te boycotten omdat de verkiezingen zo zijn opgezet dat Sirleaf zeker zal winnen, maar volgens commentatoren heeft hij zich teruggetrokken omdat hij weet dat hij hoe dan ook geen kans maakt. Al kort na de eerste ronde begon hij met een boycot te dreigen, omdat de kiesraad op de hand van Sirleaf zou zijn. De regering verving de voorzitter van de kiesraad, maar Tubman vond dat niet genoeg en eiste dat de tweede ronde twee maanden zou worden uitgesteld. Toen die eis niet werd ingewilligd trok Tubman zijn kandidatuur in.