Kabinet: aangepaste missie Kunduz

Redactie

Het kabinet heeft vrijdag een besluit genomen over een aanpassing van de missie in Kunduz. Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) bekend tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Details gaf Rutte verder niet. Daarover stuurt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan het eind van de middag een brief naar de Tweede Kamer. De bewindsman is bezig de laatste puntjes op de i aan het zetten, zei de premier.

Het kabinet heeft waarschijnlijk besloten het mandaat van de missie op te rekken. Vanwege het huidige strikte, civiele karakter van de missie is er weinig werk voor de politietrainers wegens gebrek aan rekruten. Mogelijk gaan zij nu ook de grenspolitie, het middenkader en agenten uit andere provincies trainen.

Of Rosenthal nog gesprekken voert met onder meer GroenLinks, wilde Rutte niet zeggen. Het kabinet is afhankelijk van de steun van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie, omdat bij gedoogpartner PVV draagvlak ontbreekt. Voor GroenLinks is het 'civiele karakter' van de missie altijd een harde voorwaarde geweest.