Rijk De Gooyer wilde niet leven als 'oude gek'

Redactie

Rijk de Gooyer had er moeite mee dat hij de laatste jaren zowel lichamelijk als geestelijk aftakelde. "Hij zei vorige week: ik wil niet leven als een oude gek, het houdt op", vertelt zijn goede vriend Anton Veldkamp aan De Telegraaf. Rijk de Gooyer overleed woensdag op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

"Het is uiteindelijk toch snel gegaan. Zonder sentiment, zonder pijn." De Gooyer vroeg zijn goede vriend, die hij zestig jaar kende, of hij ook op kan schieten met sterven. "Hij zei dat we dan samen boven de boel een beetje in de war kunnen brengen. Ik heb het hem maar beloofd."

Volgens Veldkamp had De Gooyer een geteisterd lichaam. "Maar hij vocht zich een weg terug naar het leven. Hij was een knokker, keihard voor zichzelf. Maar als je 86 jaar lang alles uit het leven hebt gehaald, houdt het op een gegeven moment op."

Ook geestelijk was De Gooyer niet meer in orde. "De laatste tijd noemde hij me Willem. Volgens zijn zoon Rijk jr. kende hij helemaal geen Willem, ik liet het maar zo", vertelt Veldkamp.