Bulgaar wint prijs filmfestival Leiden

Redactie

Regisseur Konstantin Bojanov heeft zaterdagavond de distributieprijs van het Leids Film Festival, de Iron Herring-award, gewonnen. Dit betekent dat de distributeur die zijn film Avé aankoopt en uitbrengt in de Nederlandse bioscopen tienduizend euro krijgt.

In de film ontmoet het 17-jarige weggelopen meisje Avé tijdens het liften een jongen die Kamen heet. Bij elke rit bedenkt Avé een nieuwe identiteit voor hen, totdat haar dwangmatige leugens hen steeds meer in de problemen brengen. Kamen wordt toch verliefd op haar.

Bojanov nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst uit handen van recensent Lee Marshall. De jury, die verder bestond uit Pieter Keereman en Hannah McGill, sprak van een hartverwarmende, verrassende film, die als dramatisch sterk, humoristisch en cinematografisch verbluffend werd gekenschetst. "Hij gaat onder je huid zitten", zei Marshall.

De zesde editie van het Leids Film Festival ging dinsdag van start en trok dit jaar naar schatting 25 duizend bezoekers, schat de organisatie. Dat is vijfduizend meer dan vorig jaar. Het festival gaat komende weken op zoek naar een distributeur voor de winnende film.


Bulgaar wint prijs filmfestival Leiden (Foto: Novum)