Bergsma schrijft marathon Utrecht op zijn naam

Peterselieman

Jorrit Bergsma heeft de schaatsmarathon in Utrecht op zijn naam geschreven en verstevigt hiermee zijn leidende positie in de KPN/KNSB-topcompetitie.. De BAM-rijder bleef in de eindsprint van een kopgroep van negen Crispijn Ariëns en Jan Maarten Heideman voor.

Op het lastig te berijden ijs was Rick Smit in de 125 ronden tellende race de eerste die een serieuze poging deed om een ronde voorsprong te nemen, maar hij kon niet tegen het peloton op. Bergsma en Rob Hadders namen hierna een voorsprong en verdeelden de buit bij de tussensprints.

Hierna sloten nog enkele rijders bij het duo aan, waarna een kopgroep van negen man een voorsprong op het peloton nam. Bob de Vries maakte ook deel uit van de kopgroep, maar hij viel, waarna hij ondanks dat hij kon terugkeren in de kopgroep kansloos was voor de zege. Ariëns viel in de laatste ronde aan, waarna Bergsma hem net voor de streep inhaalde.

Bij de vrouwen ging de zege naar Mireille Reitsma die na zestig ronden haar drie medevluchtsters Lisanne Soemanta, Jolande Langeland en Franciska Groen klopte. Mariska Huisman eindigde als zevende en behoudt de leiding in het klassement.