[EK] Nog geen medailles voor baanwielrenners

Peterselieman

De Nederlandse baanwielrenners zijn er op de eerste dag van het Europees kampioenschap in Apeldoorn nog niet in geslaagd om een medaille te veroveren. Het dichtste bij waren de teamsprinters. Zij bleven slechts 0,091 seconden van het brons verwijderd.

Het trio Teun Mulder, Roy van den Berg en Hugo Haak zetten in de kwalificaties de vierde tijd neer en leken op weg naar het brons, maar de Polen staken hier nog net een stokje voor, al was hun laatste wissel wel omstreden. Het goud ging naar Duitsland dat in de finale Frankrijk versloeg.

De Nederlandse achtervolgingsmannen Levi Heimans, Jenning Huizenga, Tim Veldt en Arno van der Zwet reden in de kwalificatie de vijfde tijd en bleven hiermee 0,8 seconden verwijderd van de strijd om het brons. De titel ging naar Groot-Brittannië dat Denemarken en Rusland voorbleef.

De puntenkoers werd een prooi voor de Pool Rafal Ratajczyk die 43 punten pakte en zo de Zwitser Silvan Dillier en de Tsjech Milan Kadlec voorbleef. De Nederlander Wouter Haan had met een zeventiende plaats niets in te brengen. Opvallend detail in de koers was nog wel dat de uiteindelijke winnaar in de beginfase onderuit ging, maar snel weer opstapte, waardoor hij uiteindelijk kon winnen.

Bij de vrouwen was er een deceptie voor de achtervolgsters Ellen van Dijk, Vera Koedooder en Kirsten Wild die voor eigen publiek slechts de vijfde plaats haalden, terwijl gerekend was op meer. De titel ging naar Groot-Brittannië dat Duitsland en Wit-Rusland voorbleef.

Ook een vijfde plaats was er voor de teamsprintsters Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis die hierdoor in de kwalificaties al strandden. De titel was ook hier voor Groot-Brittannië dat Oekraïne en Duitsland ook de gang naar het podium zag maken.

Op de puntenkoers bij de vrouwen ging tot slot de titel naar de Russin Evgeniya Romanyuta die de Pools Katarzyna Pawlowska en de Tsjechische Jarmila Machacova voorbleef. Amy Pieters was met een zevende plaats de beste Nederlandse.