'Zaterdag akkoord over herkapitalisatie banken'

Redactie

Europese leiders zullen naar verwachting zaterdag een akkoord bereiken over de herkapitalisatie van Europese banken, zegt een EU-diplomaat vrijdag tegen Dow Jones Newswires.

Intussen is er nog geen overeenstemming over de uitbreiding van het Europese noodfonds en een oplossing van de schuldenlast van Griekenland, aldus de diplomaat.

"Het herkapitaliseren van banken is het eerste waarover we overeenstemming moeten bereiken. Het is ook een van de makkelijkste onderdelen van de gesprekken. Als we hier geen akkoord bereiken, dan zullen de onderhandelingen mislukken", zegt de diplomaat.

Europese bewindslieden zijn in Brussel verzameld om een permanente oplossing te vinden voor de schuldencrisis in de eurozone. De leiders van de belangrijkste landen -bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk- houden zaterdag een bilateraal overleg, voorafgaand aan de eurotop op zondag en woensdag.

De gesprekken spitsen zich nu vooral toe op het Europese noodfonds, het EFSF. De eurolanden zijn het er over eens dat dit fonds moet worden uitgebreid maar er is onenigheid over de vormgeving en omvang.

Duitsland stelt voor dat het EFSF zal fungeren als een soort verzekeraar, die garant moet staan voor een deel van de obligaties die zwakke eurolanden uitgeven. Dit botst echter op hevige weerstand van Frankrijk, dat het EFSF wil laten functioneren als een soort bank, dat zijn kapitaal kan gebruiken om grotere hoeveelheden geld te lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Zowel de ECB als Duitsland heeft deze optie afgewezen.

"We zijn het nog steeds niet eens over deze kwesties en de stemming is pessimistisch. Ik verwacht weinig concreets voor woensdag en er zijn zorgen dat we met een compromis zullen worden opgezadeld dat weinig zal betekenen," zegt de diplomaat.