Verhagen: Commissie moet EU-landen kunnen aanpakken

Redactie

De Europese Commissie moet landen kunnen dwingen problemen in hun economieën aan te pakken. Niet alleen landen die de euro als munteenheid hebben, maar alle EU-landen moeten kunnen worden aangepakt. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Het kabinet stuurt maandag een brief met nadere uitleg naar de Tweede Kamer.

Tot nu toe ging de discussie vooral over strenger toezicht op de naleving van begrotingsregels voor eurolanden. Maar problemen met de begroting zijn volgens Verhagen 'niet meer dan een symptoom van de crisis'. "Het gaat niet alleen om gezonde begrotingen, maar vooral ook om gezonde economieën."

Als voorbeelden noemt hij Spanje en Ierland. Die hadden aanvankelijk geen problemen met hun overheidsfinanciën. "Daardoor lieten ze na kritisch te kijken naar hun economisch beleid en kon de crisis toch ontstaan. En zo ontspoorden de overheidsfinanciën in die landen alsnog."

De les is volgens Verhagen dat een land in de financiële problemen zal komen als het fundament van de economie niet goed is. Landen die hun economie niet op orde brengen, zouden daartoe moeten kunnen worden gedwongen.

Het is volgens de minister 'afdoende bewezen' dat het aanpakken van zulke landen niet aan de EU-landen zelf moet worden overgelaten. "Dat vereist een strenge en onafhankelijke rol van de Europese Commissie."

Landen zouden dan zelf kunnen bepalen hoe ze de problemen aanpakken. "Maar de maatregelen zijn niet vrijblijvend. De EU-landen worden afgerekend op het resultaat."

Als voorbeeld van hoe het kan lopen noemt hij een langdurige werkloosheid van vijftien procent. "Dat is niet houdbaar." Als maatregelen om deze werkloosheid terug te dringen uitblijven of geen effect hebben, zou moeten worden gekort op EU-gelden. Ook kan een boete worden opgelegd.

In uiterste gevallen zou een land dat om steun vraagt onder curatele kunnen komen te staan. Steun wordt dan afhankelijk van hervormingen, zoals nu ook bij Griekenland gebeurt. "Europese solidariteit mag nooit een vrijbrief zijn voor wanbeleid." Verhagen vreest dat anders een nieuwe crisis of een 'permanente subsidiestroom van noord naar zuid' ontstaat.

Verhagen zegt dat deze eisen niet alleen voor de toekomst moeten gelden, maar ook voor de landen die nu om steun vragen.


Verhagen: Commissie moet EU-landen kunnen aanpakken (Foto: Novum)