Internationaal Strafhof onderzoekt Ivorianen

Redactie

Het Internationaal Strafhof stelt een onderzoek in naar het aandeel van 'drie tot zes' Ivorianen in de bloedige politieke crisis die het land zes maanden lamlegde. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo verklaarde zaterdagavond op bezoek in het West-Afrikaanse land zich te richten op 'de boosaardigste en schuldigste' personen. De overige verdachten moeten in Ivoorkust zelf worden berecht.

Moreno-Ocampo kondigde aan de namen van de verdachten te onthullen zodra de rechters van het Strafhof zich hebben kunnen buigen over het bewijs dat hij gaat verzamelen. "Ik weet zelf nog niet wie het betreft." De hoofdaanklager opperde zaterdag dat ook misdaden die voor 2010 zijn gepleegd mogelijk aan onderzoek worden onderworpen. Eerder deze maand verleende het strafhof in Den Haag hem slechts toestemming het geweld dat volgde op de verkiezingen van 2010 te onderzoeken.

De voormalige president Laurent Gbagbo verloor vorig jaar de verkiezingen, maar weigerde zijn macht op te geven. Tijdens het slepende conflict dat volgde kwamen duizenden Ivorianen om.