Proton ontkent verkoopplannen Group Lotus

Peterselieman

Proton heeft ontkend dat het van plan is om de aandelen in sportautobouwer Lotus over te doen aan het Genii Capital van Gerard Lopez. Vorige en deze week doken er geruchten op dat er een overeenkomst tussen beide partijen op handen was.

De deal zou verband houden met de naamswijziging die het Formule 1-team Lotus Renault GP wil ondergaan. Dat team wil Renault laten vallen uit de naam en verder gaan onder de naam Lotus. Team Lotus zou ook in de deal betrokken worden, waardoor dat omgedoopt zal gaan worden tot Caterham Team AirAsia.

Het probleem bij dergelijke naamswijzigingen zijn de Formule 1-contracten die vereisen dat de andere teams dit goed moeten keuren wil de televisiegelden behouden blijven. Die goedkeuring lijkt echter een lastige zaak te worden, omdat bij Proton-dochter Group Lotus Dany Bahar aan het roer staat en Bahar niet goed bij diverse F1-teams ligt. Daarom zou Genii Capital mogelijk Lotus over willen nemen van Proton.

"Proton laat hierbij weten dat de vermeende bewegingen tussen Group Lotus en Genii Capital niet waar zijn en dat berichten hierover pure speculatie zijn. De band tussen Proton en Group Lotus is nog steeds prima. Onze prioriteit is nu om te zorgen dat het Lotus Business Turnaround Plan uitgevoerd wordt en beide partijen zetten dan ook in op het behalen van succes," zo staat in een verklaring van Proton.

"Proton en Lotus hebben nu het punt bereikt waarop de markt met smart wacht op de nieuwe producten van Lotus en al onze energie en inspanningen zijn er op gericht om dit belangrijke doel te bereiken. Bovendien is het doel van de sponsoring van Lotus in de Formule 1 bij Lotus Renault GP het zorgen voor synergie-effecten in de dynamische marketing en het in de markt zetten van het merk," zo meldde de verklaring waarin verder nog werd opgemerkt dat gehoopt wordt dat de speculaties nu af zullen gaan nemen.