Iraans moordcomplot in VS verijdeld

Redactie

De Amerikaanse autoriteiten hebben een moordcomplot van de Iraanse regering tegen de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten verijdeld. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt.

Twee verdachten zijn in New York aangeklaagd, zei minister van justitie Eric Holder. Een van hen heeft zijn betrokkenheid bij het complot bekend. Een van de twee is een lid van het Quds Korps, een speciale eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde die in het buitenland opereert.

Holder sprak van een flagrante schending van Amerikaanse en internationale wetgeving en zei dat de VS willen dat Iran verantwoording aflegt over het gebeuren.

Volgens FBI-directeur Robert Mueller hadden veel mensen het leven kunnen verliezen bij de moord op de ambassadeur. Die had met bommen om het leven gebracht moeten worden.

De Amerikaanse regering zal zo snel mogelijk actie tegen de Iraanse regering ondernemen, zei Holder. Op de vraag of het complot is goedgekeurd door de hoogste echelons van de Iraanse regering wilde Holder niet reageren. Hij zei dat het ministerie van justitie die beschuldiging niet wilde doen.