Raad van toezicht COA tijdelijk weg

Redactie

De raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) treedt tijdelijk terug, in afwachting van de resultaten van een extern onderzoek. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Een van de leden van de raad van toezicht, Jaap Besemer, heeft zijn ontslag ingediend. De overige vier leden leggen hun functies tijdelijk neer. Onder hen is voorzitter Loek Hermans, tevens fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

Er wordt nog gezocht naar een 'onafhankelijk, gezaghebbend persoon' die leiding kan geven aan het onderzoek naar de misstanden bij het COA, meldt Leers verder. Het onderzoek heeft betrekking op de bedrijfscultuur bij het COA en de inrichting van de organisatie. Daarnaast lopen er nog twee onderzoeken. Het accountantsbureau Ernst & Young onderzoekt de financiering en het bureau KPMG doet onderzoek naar het salaris van Albayrak.

Het COA is in opspraak omdat directeur Nurten Albayrak, die inmiddels op non-actief is gesteld, er een schrikbewind zou hebben gevoerd. Ook bleek ze te veel te verdienen en zou het COA de staat te veel geld in rekening brengen.

Woensdag dient een kort geding dat Albayrak heeft aangespannen omdat ze weer aan het werk wil. Ook debatteert woensdag de Tweede Kamer over de zaak.