Steun voor chantageclaim Ecclestone

Peterselieman

Formule 1-baas Bernie Ecclestone weet zich gesteund door een getuige die zijn claim bevestigt dat hij bij de verkoop van de Formule 1-rechten door Gerhard Gribkowsky gechanteerd zou zijn. Volgens het Duitse Der Spiegel zou het gaan om een oud-collega van de bankier.

Gribkowski moet deze maand voor de rechter verschijnen op verdenking van corruptie, verduistering en belastingontduiking. Hij was in dienst bij de Bayerische Landesbank en had als risk manager geholpen bij de verkoop van de commerciële rechten van de Formule 1 van zijn bank aan investeringsmaatschappij CVC Capital. Hierbij is hij zijn boekje te buiten gegaan.

Uit het onderzoek bleek dat Ecclestone bij de verkoop van de Formule 1-rechten steekpenningen aan Gribkowski heeft betaald en dat de transactie plaats heeft gevonden voor een bedrag dat onder de marktwaarde lag. Ecclestone meldt dat hij gechanteerd is door Gribkowski die gedreigd zou hebben de Brit het leven lastig te maken met betrekking tot diens Formule 1-aandelen die ondergebracht zijn in het trust fund Bambino Holdings.

Volgens Der Spiegel heeft een handelaar in TV-rechten een dreigdocument aan de getuige gegeven die het aan Gribkowski gaf. Deze zou de brief aan Ecclestone gegeven hebben die zich afvroeg waar het document vandaan kwam. Het Duitse blad meldt er bij dat het slechts een vaag verhaal is omdat de getuige de inhoud van de brief niet kan herinneren, Ecclestone het bestaan van het document ontkent en Gribkowski meldt dat de afpersing plaats heeft gevonden.